SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

e protein

  • Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9633 Data: 2019-10-25 19:16:56
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., grupa kontrolna CP 35% białka – 2,3 g protein / kg m.c., grupa wysokich protein, HP Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, jak przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7143 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] mniej więcej BMR leży w granicach 20-25 kcal na każdy kilogram masy ciała. Jeśli chodzi o optymalną ilość białka, to próg zapewne leży w granicach 1.8 – 2.5 g protein na kg masy ciała, czyli 90 kg zawodnik dostarcza dziennie 162-225 g pełnowartościowych protein. Jeśli ten sam człowiek (ważący 90 kg) stwierdzi, iż ma za dużo tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3151 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • [...] metabolicznym. Wnioski Dodatkowe porcje BCAA mogą być korzystne na redukcji, chyba że ktoś ma już potężne zasoby białka w diecie, np. dostarcza codziennie ponad 3 g protein na kg masy ciała. Wtedy dodatkowe kilka-kilkanaście g aminokwasów nie powinno za dużo zmienić. W cytowanym eksperymencie naukowcy sugerują, że możliwe jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3154 Data: 2020-12-26 10:59:58
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka serwatkowego po treningu nie zakończyło się jeszcze wcale przyswajania poprzedniego posiłku (zawierającego np. 250 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2708 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • [...] by syntetyzować 1 g glukozy. Teoretycznie, aby zasilać pracę mózgu należy dostarczać 110-120 g glukozy dziennie, a więc należałoby "rozbić" (katabolizować) 160-200 g protein (~ 1 kg tkanki mięśniowej). Byłoby to niepożądane zjawisko. Organizm ogranicza zużycie glukozy, aby glukoneogeneza nie niszczyła tkanki mięśniowej. Mózg wykorzystuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13294 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży protein zapewniała większe efekty redukcyjne i zdrowotne, w porównaniu do zwykłej diety o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4188 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczu podskórnego przy zadanej intensywności, 45% energii zapewniają węglowodany (glikogen mięśniowy oraz glukoza we krwi), a 24% tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG) i lipoproteiny osocza (np. trójglicerydy transportowane w osoczu krwi, jako VLDL-TG). Dodatkowo patrząc na bilans energii i utlenianie tłuszczu w ciągu 24 h, wpływ treningu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1971 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8420 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • [...] na określone braki). Braki kluczowych aminokwasów, czyli co to jest aminokwas ograniczający? Badania naukowe przynoszą niepokojące wieści dla osób chcących zrezygnować z protein pochodzenia zwierzęcego (WPC, WPI, WPH, jako białka serwatkowe należą przecież także do białek pochodzenia zwierzęcego. To samo dotyczy kazeiny czy białka jaja). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5181 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • [...] dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6745 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się z zwiększonym wydalaniem wapnia i fosforanów w moczu. Utrata wapnia i fosforanów może przyczyniać się do uszkodzeń kości oraz zaburzać procesy „wbudowywania” protein w mięśniach. Obciążeniu podlegają nerki, gdyż wydalane są duże ilości wapnia (z tkanki kostnej), kwasu moczowego i fosforanów. A sprzyja to powstawaniu kamieni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2808 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. Oszacowano, iż jeśli osoba stosuje dietę dostarczającą 8368 kJ dziennie (2000 kcal) i przy tym 30% energii dostarczają proteiny, termiczny efekt pożywienia będzie wyższy o 58 kJ dziennie, w porównaniu do sytuacji, gdy białko dostarczałoby tylko 20% energii. Mikkelsen i wsp. wykazali, że osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6090 Data: 2019-08-10 12:47:45
  • Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5496 Data: 2020-01-15 07:35:13
  • Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1836 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • [...] g (b) od 6,2 g do 11 g (b) 5 g 3,8 g 4,1 g; 12,4 g egzogennych (a) Kiedy stosować? Pod koniec treningu, po treningu oraz w ciągu dnia, jako uzupełnienie posiłków ubogich w proteiny. Na noc lub między posiłkami, jeśli nie jemy >4 h. Po treningu, w ciągu dnia. Wg potrzeb. Zdrowie stawów i skóry. W ciągu dnia i na noc. Źródło: Michaela C. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1572 Data: 2021-08-04 16:10:12
  • [...] androstanolon (5α-DHT lub DHT, dihydrotestosteron) „Nadmiar białka tuczy” Nie, nikt tego nie udowodnił. Wręcz przeciwnie, w licznych badaniach duża podaż protein przyczyniała się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, gdyż proteiny są bardzo słabym źródłem energii, a po aminokwasy zgromadzone w mięśniach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2862 Data: 2018-12-10 11:22:36
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15491 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • Jak budować masę mięśniową u kobiet?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] badań, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski. Referencje: Toth MJ, Poehlman ET, Matthews DE, Tchernof A, MacCoss MJ. Effects of estradiol and progesterone on body composition, protein synthesis, and lipoprotein lipase in rats. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2001;280:E496–E501 Smith GI, Reeds DN, Hall AM, Chambers KT, Finck BN, Mittendorfer B. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5849 Data: 2019-06-24 13:41:34
  • [...] diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i tłuszczów są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> 37% dziennego poboru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27464 Data: 2019-02-19 10:38:08